Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z automatu

5.0
(178)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 330 mililitrów
mąka żytnia typ 720 160 gramów
mąka pszenna typ 550 440 gramów
zakwas żytni 130 gramów
olej rzepakowy 5 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
cukier 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z automatu

Do pojemnika z automatu do pieczenia chleba wlewamy wodę, wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią, sól i cukier, następnie olej oraz zakwas. Pojemnik umieszczamy w maszynie i włączamy maszynę na wyrabianie, następnie wyłączamy maszynę i pozostawiamy aż wyrośnie ciasto u mnie trwało to około 2,5 godziny. Następnie włączmy maszynę na program 12 na czas pieczenia 60 minut z maksymalnie zarumienioną skórką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeryt1948 16.04.2024 17:46
Zrobiłem chleb na zakwasie suchym dodałem drożdże Oetkera ciasto wyrosło w automacie pozostałe składniki jak w powyższym przepisie, chleb wyszedł dobry i smakował całej rodzinie.. Góra chleba nie dopieka się może mała podpowiedź co z tym zrobić. Józef
emeryt1948 10.04.2024 11:28
Ja użyłem zakwasu suchego który zakupiłem na allegro i taki dodałem do chleba link który Pan podał tojest zakwas płynny to zupełnie inna sprawa.Ale już nie będę eksperymentował. Józef
Doradca Smaku 10.04.2024 12:18
Bardzo mi przykro, że przepis się nie udał. Ale tak jak pisałem, w tym przepisie nie ma drożdży i chodzi o zakwas płynny. Jeśli korzysta się z zakwasu w proszku, to konieczne są drożdże. Proszę się nie poddawać i spróbować jeszcze raz!
emeryt1948 10.04.2024 08:46
Czy aby w przepisie nie wkradł się błąd podane jest żeby dać 130 g zakwasu chleb wyszedł jak ciężki niski suchar Józef
Doradca Smaku 10.04.2024 09:21
Czy na pewno przygotował Pan odpowiednio zakwas? Proporcje są właściwe.
[email protected] 09.04.2024 20:14
Chleb się nie udał mimo dokładnego dodania składników ciasto nie wyrosło po 3 godz
emeryt 1948 09.04.2024 20:09
Niestety ten przepis okazał się bublem, wszystkie składniki dałem do maszyny zgodnie z przepisem. Ciasto nie wyrosło po 2,5 godz chleb jest niski jeszcze go nie próbowałem, ciasto było zbyt gęste. Myślę że trzeba do tego przepisu dodać łyżeczkę drożdży instat. Józef
Doradca Smaku 10.04.2024 08:34
W przepisie z użyciem zakwasu nie trzeba drożdży - być może to właśnie zakwas był zły. Proszę spróbować np. tego: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-zakwas-zytni-na-chleb-z-maki-typ-720-220880
Ania 26.11.2023 10:34
Czy to program 750g czy 1kg ?
AgnieszkaG 14.05.2020 10:39
Swietny chlebek - mój pierwszy z zakwasu. Bardzo smaczny!!!! Będę robiła częściej. Dziękuję!
Doradca Smaku 18.05.2020 13:42
Super! Cieszę się, że przepis się sprawdził. Gratuluję wypieku :)
norweska20 22.04.2015 16:08
apetyczny wypiek
Iwusia 13.04.2015 23:30
smaczny chlebus
Ania321 13.04.2015 19:03
pyszny chlebek :)
molanka 13.04.2015 19:00
domowy chleb jest najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak