Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z kiełbasą i jajkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion warzywny 1,5 litra
zakwas żytni 1 litr
kiełbasa biała 5 sztuk
Majeranek suszony Prymat 1-2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Chrzan śmietankowy Smak 3 łyżeczki
jajka ugotowane na twardo 1 na osobę

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z kiełbasą i jajkiem

Do gorącego bulionu wrzucamy kiełbasę w całości i gotujemy około 25-30 minut. Po tym czasie kiełbasę wyławiamy i tniemy w plasterki. Do bulionu dodajemy zakwas i mieszamy. Dodajemy dużo majeranku - ja dodaję nawet 2-3 łyżki. Przed dodaniem majeranek trzeba rozetrzeć mocno w palcach, żeby uwolnił więcej aromatu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub szczyptę granulowanego. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania do zupy wkładamy plasterki kiełbasy, żeby się lekko zagrzała. Ugotowaną zupę nalewamy do bulionówek lub głębokich talerzy i do każdego talerza wkładamy pocięte na cząstki jajko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 08.04.2015 16:02
Przepyszny żurek
Franciszek 08.04.2015 13:28
Smaczny żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak