Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza

5.0
(132)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 350 g
woda 250 ml
drożdże świeże 40 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Dodatki na pizzę

pomidory pelati 400 g
pieczarki 150 g
mozarella 200 g
szynka 100 g
oliwki zielone 100 g
suszone pomidory z czosnkiem
rozmaryn
oregano
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i ok. 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Następnie stopniowo dolewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do miski, nacinamy krzyżyk nożem i przykrywamy wilgotna ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 – 60 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza foto
2
Przygotowujemy dodatki: pomidory odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Przekładamy do rondelka i na małym ogniu odparowujemy nadmiar wody. Doprawiamy do smaku oregano i rozmarynem. Ser mozarella kroimy w kostkę. Szynkę siekamy w drobne paseczki. Oliwki kroimy na połówki. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru oleju i kroimy w cieniutkie paski.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza foto
3
W międzyczasie myjemy pieczarki i kroimy plasterki. Aby uniknąć wody z pieczarek na pizzy, należy je wcześniej obsmażyć na patelni. W trakcie smażenia doprawiamy pieczarki oregano, rozmarynem, solą i dodajemy suszone pomidory.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza foto
4
Rozgrzewamy piekarnik do ok. 250 stopni. Po około 40 minutach wałkujemy wyrośnięte ciasto do grubości jaką chcemy uzyskać.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza foto
5
Szykujemy kratkę z piekarnika. Nie używamy blachy. Docinamy odpowiednia ilość papieru do pieczenia i układamy go na kratce. Na wierzch kładziemy nasz rozwałkowany placek. Smarujemy przygotowaną pastą z pomidorów. Następnie wykładamy pieczarki, odsączając je z wody, posypujemy szynką, oliwkami i układamy kawałki mozzarelli.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza foto
6
Na końcu posypujemy oregano i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 54: Domowa pizza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 15.02.2016 09:34
Domow pizza najlepsza!
Doradca Smaku 30.04.2015 21:26
Przepis został zaktualizowany - należy wykorzystać 350 g mąki, tak jak jest to podane w wideo.
Kasica89 25.04.2015 18:07
Zgadzam się, w video co innego niż na stronie. Ponadto wypróbowałam ten przepis i ciasta nie da się ugnieść, całe się lepi, musiałam dodać więcej mąki (250 ml wody to zdecydowanie za dużo!).
Tomasz Jan Frydrychewicz
Tomasz Jan Frydrychewicz 25.04.2015 15:43
W video mąki 350g, w przepisie 150g?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak