Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą
Kroki postępowania
Do misy robota dajemy jaja ubijamy z cukrem by się tylko lekko spieniły, dodajemy olej, cały czas ubijamy, mleko z kawą, powidła, kakao, na koniec mąkę z sodą.Ciasto wylewamy na tortownicę 26cm. Pieczemy ok 30 min. w tem. 180st, do suchego patyczka, studzimy.
Z podanych składników na ciasto, szybko je zagniatamy i wałkujemy na spód tej samej tortownicy.
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, ubijamy aż stanie się sztywna i połyskująca,dodajemy mąkę, miksujemy i wylewamy na surowe ciasto kruche, zostawiając brzegi ok 2cm bo beza urośnie. Pieczemy w 180st przez ok 25min. To cienkie ciasto więc należy go pilnować by się nie spaliło.Taka beza na pewno troszkę opadnie, ale tak ma być.
Do garnka wlewamy wodę, stawiamy na nim miskę i czekamy aż woda zacznie wrzeć, ważymy białka, jeśli mamy 100g to potrzeba 200g cukru, do miski dajemy białka i cukier, mieszamy aż cukier się rozpuści, nie ubijamy.
Następnie przekładamy do misy robota i zostawiamy na 15 min by białka się ubiły na sztywną gładką masę.
Galaretki zalewamy połową wody czyli na 2szt. 500ml, mieszamy następnie dodajemy wiśnie u mnie mrożone. Mieszamy i bacznie pilnujemy bo to się natychmiast zsiada, musimy teraz szybko działać.