Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy
Kroki postępowania
FARSZ :
Kiełbasę i cebule pokroić w drobną kosteczkę.
Podsmażyć na oleju, dodać ugotowaną soczewicę, chwilę smażyć i dodać do smaku przyprawy.
Wsypać kaszę mannę, natkę i wymieszać farsz, wystudzić.
Do miski przesiać mąkę z solą, zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtko a potem wlewając wodę mieszać składniki.
Gdy się połączą wyłożyć je na blat i zagnieść ciasto.
Położyć je na ściereczce i zakryć ciepłą miską, zostawić na 10 minut.
Na każdy krążek kłaść porcje farszu, zlepiać dokładnie brzegi
Od wypłynięcia gotować kilka minut i wyjmować łyżką cedzakową.