Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z alkoholem a' la kukułka
Kroki postępowania
Do misy robota wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po jednym żółtku na zmianę z cukrem, cały czas ubijamy. Wolnym strumieniem dodajemy olej.
Mąkę mieszamy z kakaem i startym na grubych oczkach ciastkiem, a także proszkiem. Dodajemy do ubitych jaja, lekko mieszamy, wylewamy do formy 26cmx37cm i pieczemy ok 20 -25 min w tem. 180st. Studzimy.
Przekrajamy na pół.
Z kawy wody i alkoholu robimy poncz, zimnym namaczamy jedną spodnią część biszkoptu, górna dopiero jak będzie ciasto złożone, bo byśmy mieli ciężko je potem poskładać.
Do garnka wlewamy śmietankę 36% i łamiemy czekolady, ja miałam jedną z migdałami nie ma to problemu, czekamy aż się rozpuszczą na wolnym ogniu, mieszamy, nie zagotować ! Studzimy najlepiej w kąpieli z lodem by szybko stężało.
Na patelnię sypiemy cukier czekamy aż się rozpuści, lekko go przypalamy, cały czas pilnując na wolnym ogniu, następnie wlewamy ciepłą wodę, mieszamy aż się połączy, odstawiamy z ognia i delikatnie dodajemy spirytus, mieszamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku. Dzielimy na dwie części.
Na pierwszą część biszkoptu nasączonego kawowym ponczem, smarujemy jedną część śmietany.
Teraz druga porcja śmietany, na to biszkopt druga część, w tej chwili możemy go lekko nasączyć kawowym ponczem, wierzch udekorować polewą bądż tylko orzechami.