Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i biszkoptami
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno.
Kolejno dodajemy po żółtku stopniowo, na zmianę z cukrem, cały czas ubijamy.
Teraz wlewamy powoli olej.
Mąkę mieszamy z kakaem, proszkiem, orzechami zmielonymi, oraz startą czekoladą i dodajemy porcjami do masy, lekko mieszając.
Pieczemy w 180st, przez ok 20-25min. na foremce 25cmx37cm Do suchego patyczka.
Do garnka dajemy 100g śmietanki 36% i czekoladę, mieszamy na wolnym ogniu czekamy aż się połączy, studzimy.
Biszkopty układamy sobie na desce, obliczając wcześniej ile nam będzie potrzebnych.
Z cukru robimy karmel na patelni, podgrzewając, następnie dolewamy wodę i alkohol, czekamy aż całość się połączy i będzie miała jednakową lejącą konsystencję. Lekko studzimy, następnie pędzlem, smarujemy biszkopty.
Biszkopt wystudzony kroimy na pół.
Z kawy wody i rumu robimy poncz, pędzlem nasączamy blaty biszkoptowe.
Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru, całą wykładamy na pierwszą część biszkoptu.
Do garnka dajemy wszystkie składniki i czekamy aż całość połączy się w gęstą szklistą masę, nalezy mieszać.Jeśli masa oddziela się, należy dolać odrobinę mleka i znów mieszać. Na koniec gorącą polewą polać ciasto według uznania, ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.