Przepis i sposób przygotowania na: Comber z królika w panierce z orzechów włoskich z sosem czekoladowym i serem pleśniowym
Kroki postępowania
Przygotowanie sosu czekoladowego z serem pleśniowym:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodajemy drobno pokrojony lub pokruszony ser pleśniowy i podgrzewamy często mieszając. Stopniowo dodajemy do masy czekoladowej śmietankę, i gotujemy ciągle mieszając aż sos będzie jednolity. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i doprawiamy do smaku białym pieprzem.
Comber myjemy, oczyszczamy, solimy i posypujemy pieprzem. W miseczce mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżymi listkami tymianku. Mięso marynujemy ok. 1 godziny. Orzechy włoskie drobno siekamy i mieszamy z białkiem jaja kurzego. Na patelni rozgrzewamy masło.
Comber z królika w panierce z orzechów włoskich podajemy z sosem czekoladowym z serem pleśniowym oraz pieczonymi buraczkami i świeżą botwinką.