Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z cukinią i szczypiorkiem
Mielone z cukinią są pysznym i zdrowszym wariantem tradycyjnych kotletów mielonych. Dodatek cukinii nadaje kotletom delikatny smak i soczystość, a także sprawia, że stają się one bardziej wilgotne i zdrowsze.
Smak mielonych z cukinią zależy od innych użytych składników i przypraw, ale ogólnie dodatek cukinii nadaje im lekko słodkawy i orzeźwiający smak. Cukinia jest warzywem o łagodnym smaku, dlatego dobrze komponuje się z mielonym mięsem i innymi składnikami.
Dodatek musztardy do mięsa nadaje tym kotletom wyrazistości.
Kroki postępowania
Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Wrzucić do miski.
Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Lekko posolić i wymieszać.
Do miski ze szczypiorkiem wrzucić mięso mielone, dodać musztardę i jajko, wyrobić dobrze.
Dodać lekko odciśniętą z soku cukinię, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, wymieszać.
Z masy ulepić niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej,
Kłaść na rozgrzany olej rzepakowy, smażyć z obu stron na rumiano. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć z tłuszczu.
Kotleciki podawać z sałatą ze śmietaną lub inną surówką