Przepis i sposób przygotowania na: Młode ziemniaki z piekarnika
Młode ziemniaki z piekarnika to obowiązkowy przepis do przygotowania w okresie, kiedy młode ziemniaczki królują na straganach. Ich niewielki kształt, sprawia że ich jedzenie to sama przyjemność i dzięki temu również, wspaniale komponują się z innymi elementami obiadu. Dodatek czosnku, ziół i przypraw sprawia, że młode ziemniaki z piekarnika są aromatyczne, a dodatek oleju dodaje im chrupiącej skórki, która powstaje w wyniku pieczenia. Pamiętajcie, że aby osiągnąć chrupiącą skórkę, musicie nastawić temperaturę piekarnika na co najmniej 200 stopni i wybrać ziemniaki o podobnym kształcie, by wszystkie upiekły się w jednym czasie.
1. Młode, najmniejsze ziemniaki dokładnie umyć. Zalać wodą i od chwili zagotowania, gotować 5 minut. Wodę wylać.
2. Ząbek czosnku rozetrzeć z solą i razem z papryką słodką i ostrą dodać do ziemniaków. Dodać całe ząbki czosnku w łupinkach, zioła i olej. Garnek przykryć i kilka razy potrząsnąć.
3. Wysypać na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do zrumienienia.
Podawać posypane koperkiem.