Ciasto - Kaszę płuczemy na sicie. W garnku zagotowujemy mleko. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, całość dokładnie blendujemy. Dodajemy masło, cukier, szczyptę soli, jajka, śmietankę, mąkę, ekstrakt waniliowy i ponownie całość blendujemy. Masę wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy połówki agrestu. Pieczemy ok. 85 minut, temp. 180 stopni (jeśli Wasz piekarnik mocne przypieka z góry należy obserwować ciasto i gdy owoce zaczną zbytnio się przypiekać, przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto, żeby wystygło w piekarniku.
Placek studzimy. Wystudzony przekrawamy na 3 równe części.
Masy- Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i twarogiem.. Masę dzielimy na pół, do jednej dodajemy rozkruszoną chałwę, do drugiej cappuccino i ponownie dokładnie blendujemy obie masy. Placki przekładamy kremami- placek- masa cappuccino- placek- masa chałwowa- placek z owocami. Ciasto podajemy schłodzone, posypane cukrem pudrem Smacznego!