Przepis i sposób przygotowania na: Kremowe ciasto mleczno-waniliowe na ciasteczkowym spodzie z rabarbarem
Masa- Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki i całość zalewamy szklanką mleka. Miksujemy do połączenia składników. Kiedy masa będzie gładka dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko i mleko zagęszczone.
Do roztopionej nad gorącą kąpielą wodną czekolady dodajemy kilka łyżek mlecznej masy i dokładnie mieszamy. Kiedy masy się połączą powoli, cały czas mieszając dolewamy pozostałą masę mleczną. Całość delikatnie przelewamy na ciasteczkowy spód- pod wpływem masy rabarbar uniesie się do góry i po upieczeniu będzie ładnie widoczny na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy 60-70 minut, temp. 190 stopni. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe (radzę jednak troszkę odczekać po wyjęciu ciasta z piekarnika, żeby masa waniliowo-mleczna lekko przestygła) , posypane cukrem pudrem. W sezonie możemy zaserwować je z truskawkami. Smacznego!