Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane pieczarki faszerowane kaszą jaglaną, fasolką szparagową i kremowym serkiem
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Nóżki pieczarek kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na maśle klarowanym, dodając pod koniec drobno posiekany szczypiorek. Szczypiorek powinien stracić swoją surowość.
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie zimną wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu w jednej szklance wody. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, przekładamy ją do lekko posiekanej fasolki. Dodajemy nóżki pieczarek, pesto, olej balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Serki kremowe ucieramy z odrobiną soli, skórką cytrynową i drobno posiekanym koperkiem.
Kapelusze pieczarek smarujemy dokładnie po wewnętrznej stronie serkiem. Następnie wypełniamy je farszem. Całość delikatnie skrapiamy olejem.
Pieczarki grillujemy lub pieczemy ok. 20 minut temp. 200 stopni, funkcja grill. Podajemy posypane świeżym koperkiem. Smacznego!