Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem
Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami to:
- pyszne sezonowe danie - bo najlepsza jest z młodego szczawiu;
- tradycyjna, polska zupa;
- idealny, lekki posiłek obiadowy.
Do garnka wkładamy umyte i oczyszczone skrzydełka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie zbieramy szumowiny z mięsa.
Obieramy pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i kroimy w kostkę. Miękkie skrzydełka wyjmujemy z wody, a do wywaru dodajemy pokrojone warzywa oraz liść lubczyku i seler.
Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy oczyszczony i pokrojony szczaw. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
Do kubka przelewamy śmietanę i hartujemy ją z odrobiną zupy. Dokładnie mieszamy i dopiero wtedy wlewamy do zupy. Dodajemy mięso z obranych skrzydełek. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na talerz dajemy ugotowane jajko i zalewamy zupą. Smacznego!