Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z buraków, śliwek i sera koziego
Szpinak umyłem i osuszyłem. Obrałem cebulę i pokroiłem w plasterki. Śliwki umyłem, wypestkowałem i również pokroiłem w plasterki. Buraki starannie umyłem, odciąłem ogonki i zapakowałem w folię aluminiową. Ułożyłem na blaszce i zapiekałem godzinę i 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C. Co jakiś czas odwracałem. Po rozwinięciu z folii, ostudziłem je, następnie obrałem i pokroiłem w plasterki, polałem połową sosu i wymieszałem. Resztą sosu polałem śliwki i cebulę. Salaterkę wyłożyłem liśćmi szpinaku, na nich ułożyłem buraczki i śliwki z krążkami cebuli. Całość posypałem pokruszonym kozim serem.