Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa czosnkowa wędzona
1. Mięso kroimy w kostkę tak, aby zmieściło się w maszynce do mielenia. Do mielenia potrzebujemy trzech sitek:
- o oczkach 3 mm - na tym sitku mielimy słoninę
- o oczkach 6 mm - na tym sitku mielimy wieprzowinę
- o oczkach 8 mm - na tym sitku mielimy wołowinę.
Jelita moczymy w zimnej wodzie pół godziny przed napełnianiem.
2. Zmielone mięso (bez słoniny!) przekładamy do dużego naczynia/miski i doprawiamy solą (85g), pieprzem (10g), obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kolendrą (2,5g), pap
rykę (5g) i majerankiem (7,5g), a następnie bardzo dokładnie mieszamy dłońmi.
3. Wstępnie wymieszane mięso przekładamy do miski malaksera (możemy też masę na kiełbasę wyrabiać ręcznym mikserem) i dolewając wody miksujemy tak długo, aż otrzymamy jednolitą masę. Na samym końcu dodajemy słoninę i bardzo dokładnie mieszamy.
4. Jelita napełniamy masą bardzo starannie i dokładnie, a ich końce związujemy. Gotowe kiełbaski wywieszamy na noc na sznurkach, aby nadmiar tłuszczu obciekł. Kiełbasę wędzimy ok 4,5 godzin (pierwszą godzinę w temp. ok 50*C, a kolejne 4,5 w 80-90*C) i jeszcze gorącą wywieszamy na sznurkach do całkowitego wystudzenia.
5. Kiełbasę można mrozić.
SMACZNEGO :-) mniam mniam mniam.....