Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paella z kurczakiem i owocami morza

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 300 g
filety z kurczaka 2 szt
papryka czerwona 2 szt
groszek konserwowy 1 puszka
pomidory 200 g
owoce morza 1 opakowanie (mieszanka)
oliwa 100 ml
cebula 2 szt
cytryna
ząbki czosnku 4 szt
bulion drobiowy 500 ml
Szafran nitki Prymat 1 g
oliwki czarne 10 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Paella z kurczakiem i owocami morza

Papryki kroimy w paski, filety z kurczaka na większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, osączony z zalewy groszek, smażymy 5 min. Na drugiej patelni (dużej) szklimy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę bulionu wlewamy do paelli i dusimy na wolnym ogniu, 25 min razem z owocami morza. Następnie dolewamy resztę bulionu, dusimy (do suchego) cały czas mieszając. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 19.09.2015 12:19
Pięknie się prezentuje :)
ilka01 19.09.2015 08:21
ciekawy przepis
olkaaa 19.09.2015 03:48
Chętnie spróbuję.
Łukasz15 18.09.2015 23:58
Bardzo dobra
2milutka 18.09.2015 21:08
coś dla mnie..uwielbiam!
gosia1988 18.09.2015 19:32
na pewno smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak