Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z sarny po staropolsku
Kroki postępowania
Cebulę na marynatę kroimy w piórka, a czosnek na plasterki. Składniki na marynatę mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem, następnie zostawiamy do ostygnięcie. Następnie wkładamy do niej szynkę i odstawiamy na dwie doby w chłodne miejsce, do lodówki lub piwnicy.
W ciągu dwóch dni można ją zamieszać 2-3 razy. Po dwóch dniach wyjmujemy ją z zalewy, nie płuczemy z przypraw. Można delikatnie osuszyć ręcznikiem kuchennym.
Grzyby namaczamy w bardzo ciepłej wodzie. Do garnka wlewamy około 1 litra wody, wrzucamy grzyby i zaczynamy gotować. Po grzybach dodajemy selera pokrojonego w mniejsze kawałki, posiekaną włoszczyznę, cebulę pokrojoną w piórka, marchew w plastrach, owoc jałowca i kolendrę. Gdy składniki pogotują się kilka minut, dodajemy całe mięso. Dusimy jeszcze około godziny, co jakiś czas mieszając i próbując, doprawiając solą i pieprzem.
Podajemy z sosem.