Przepis i sposób przygotowania na: Maczanka pomidorowo-czosnkowa na oliwie
Oliwę lekko rozgrzać, wsypać cebulę, lekko posolić i zeszklić często mieszając. Dodać czosnek i razem chwilkę podsmażyć uważając, by się za bardzo nie rumienił. Dodać rozdrobnione pomidory, ziele angielskie, odrobinę soli, gałązkę rozmarynu (lub pod koniec duszenia listki świeżej bazylii) i dusić ok. godziny, na jak najmniejszym płomieniu co jakiś czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia na kilka godzin, a następnie doprowadzić do wrzenia i ponownie dusić 30-60 minut. Sos jest gotowy, kiedy większość wody z pomidorów wyparuje i całość zgęstnieje. Wówczas całość zmiksować (bez ziela angielskiego i twardej gałązki rozmarynu), doprawić cukrem i solą, krótko zagotować, przelać do słoika, pozostawić do ostygnięcia i odstawić do lodówki.
Podawać jako przekąskę do maczania pieczywa, jako sos do tostów, pizzy i zapiekanek. Można łączyć także z makaronami, mięsem (zwłaszcza drobiem), owocami morza i rybami.