Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z cielęciną
Wybierając przepis na potrawkę z cielęciną warto postawić na właśnie ten. Jest sprawdzony, dobrze doprawiony i z pysznymi dodatkami. Papryka, marchew, czosnek i cebula doskonale komponują się z delikatną cielęciną.
1. Mięso po umyciu, wysuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, mięso oprószyć mąką, włożyć na patelnię i obsmażyć na rumiano.
2. Cebulę, czosnek i marchew obrać, paprykę umyć i usunąć pestki, cebulę pokroić w dużą kostkę, a marchew i paprykę w duże słupki. Czosnek posiekać, wszystko przełożyć do mięsa
3. Całość podsmażyć, a następnie wlać wodę, przykryć i dusić. W razie potrzeby podlewać wrzącą wodą, ale tylko odrobinkę, by potrawa nie przywarła do rondla.
4. W czasie duszenia dodać suszoną paprykę, a w momencie, gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać przyprawy i dusić do miękkości cielęciny.
5. Podawać z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego!