Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowy sernik z polewą z adwokata.
Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć herbatnikami „ petitki”, jeden przy drugim.
Przygotować masę serową: żółtka oddzielić od białek, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać twaróg, budyń, mąkę ziemniaczaną i kaszę manną. Białka ubić, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Masę serową przełożyć na wyłożone ciasteczka. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Sernik piec 1 godz. w temperaturze 180*C. Upieczony sernik pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Z zimnego sernika wykrawamy serce.
Sernik można też upiec w formie w kształcie serca. Na zimnym serniku układamy dowolnie serca z galaretki.
Polewa: żelatynę zalać 3-4 łyżkami zimnej wody, jak napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia (nie gotować) Płynną żelatynę wymieszać z adwokatem. Wstawić do lodówki na kilka minut, jak zacznie tężeć, delikatnie wymieszać i równomiernie wylać na ciasto.
Sernik wstawiamy na ok.2 godz do lodówki.
Smacznego.