Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z budyniem, jabłkami i kruszonką
Kroki postępowania
Rozczyn: Do połowy lekko, ciepłego mleka wkruszam drożdże, dodaję 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę mąki. Całość delikatnie mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy - mieszam łyżką.
Ciasto przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 50 minut.
Po tym czasie przekładam ciasto na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkowuję na prostokąt i przenoszę do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 35x26cm.
Jabłka kroję na kawałki, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję cynamon i lekko podduszam (ok. 5 minut na małym płomieniu, można dolać łyżkę wody - to zależy od jabłek). Jeśli używamy kwaśnych jabłek, dodajemy cukier do smaku. Jeszcze ciepłe wykładam na ciasto.
W szklance mleka rozpuszczam budynie* i cukier, pozostałe zagotowuję. Do gotującego się mleka wlewam rozrobiony płyn i gotuję budyń. Gorący przelewam na rozłożone jabłka.
*bez cukru
Wszystkie składniki kruszonki mieszam ze sobą i rozcieram w palcach, lekko zagniatając - rozsypuję na warstwę budyniową. Wstawiam ciasto do piekarnika na około 50 minut (temperatura 170 stopni).