Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pieczony na biszkoptach
Kroki postępowania
Jajka, cukier oraz przyprawę do sernika ucierać mikserem do białości na kogel-mogel przez około 4-5 minut na dużych obrotach.
Do masy wsypać budyń, kaszę manną, twaróg z wiaderka (odlać płyn z wiaderka, jeśli taki jest), dodać skórkę pomarańczową, olej, aromat pomarańczowy i mikserem połączyć składniki ale nie zbyt długo.
Tortownicę 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia - na dnie ułożyć biszkopty i wlać masę sernikową, wyrównać wierzch nożem. Piekarnik nagrzać na 180 stopni, grzanie góra-dół. Piec sernik 60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony. Jeśli patyczek nie jest suchy to dopiec na termoobiegu w 160 stopni przez około 10 minut. Zostawić sernik do wystudzenia.
Sernik polać stopioną polewą czekoladową i posypać kolorowymi posypkami.