Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo - kokosowy z mascarpone

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

mąka 1,5 szklanki
cukier puder 1 szklanka
jajko 8 szt.
kakao 2 łyżki
orzechy włoskie siekane 30 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA

serek mascarpone 600 g
śmietana kremówka 170 ml
cukier puder 120 g
kakao 0,5 łyżeczki
likier kokosowy 100 ml

PONCZ

likier kokosowy 200 ml
woda 200 ml (kokosowa)

DODATKI

wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo - kokosowy z mascarpone

Czekolada + kokos to dla mnie zestawienie idealne :) Uwielbiam połączenie tych dwóch smaków, które zawsze doskonale poprawia mi humor :D Dzisiaj zapraszam na puszysty i wilgotny torcik czekoladowy z masą kokosową na bazie serka mascarpone. Wersja tylko dla dorosłych :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Przygotowanie biszkoptu

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy część cukru pudru, aby ją usztywnić. Z pozostałą częścią cukru pudru mieszamy żółtka, dodajemy je do ubitej piany i delikatnie mieszamy.

Następnie do masy powoli wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie.

Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut*. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 4 części.

* Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nasz biszkopt jest odpowiednio upieczony.

KROK 2. Przygotowanie masy

Śmietanę kremówkę ubijamy, a następnie dodajemy serek mascarpone, cukier puder, kakao oraz likier kokosowy i wszystko mieszamy do odpowiedniego połączenia składników.

* serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone

** część masy pozostawiamy do wykończenia tortu

KROK 3. Wykonanie tortu

Każdy kawałek biszkoptu nasączamy ponczem przygotowanym z likieru kokosowego oraz wody kokosowej, a następnie smarujemy je masą. Kolejne części nakładamy na siebie, a całość smarujemy pozostałą częścią masy i obsypujemy ją wiórkami kokosowymi. Gotowy tort schładzamy w lodówce.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 02.04.2016 18:39
rewelacyjnie wyglada
Ada-Gaba 21.03.2016 22:00
cudny torcik
Wiktoria29 21.03.2016 20:37
musiało być smacznie
Aleksandra/Olcia 21.03.2016 18:13
pycha torcik
Janina 21.03.2016 16:21
Moje ulubione smaki;))
bryndzia93 21.03.2016 15:57
Fajny czekoladowy torcik :)
Bernadeta1 21.03.2016 15:46
na pewno rewelacyjnie smakuje
RenataZ-et 21.03.2016 15:44
super torcik :)
olkaaa 21.03.2016 13:51
pięknie wygląda
anka1988 21.03.2016 13:37
jak ja lubię takie torty, bardzo smaczny!
ania2610 21.03.2016 13:00
przepysznie wygląda, wyobrażam sobie smak!
sliwka 21.03.2016 12:52
Uwielbiam takie torciki, szczególnie z kokosem;))
Konczi 21.03.2016 12:28
cudny torcik :D
pestka 21.03.2016 12:13
pyszny deser
KORAL 21.03.2016 11:58
Świetny,lubię kokosowe
Maridka19 21.03.2016 10:49
Wygląda obłędnie :)
Ania321 21.03.2016 10:20
Wygląda pysznie :)
Edita 21.03.2016 10:16
apetycznie wyglada
misia123410 21.03.2016 10:06
jakie pyszności
Habibi 21.03.2016 09:48
cudny torcik w moim guście :)))
Malinka 21.03.2016 09:35
Torcik rewelacyjny!!!
endzi
endzi 21.03.2016 09:30
Wyglada na pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak