Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kaszą jaglaną i wiśniami
Kroki postępowania
Spód:
ciasteczka zmielić w rozdrabniaczu, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wysypać do tortownicy (średnica 23cm) wyścielonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki.
Kasza:
kaszę przelać wrzątkiem, wrzucić do rondelka, zalać wodą z mlekiem i ugotować. Wystudzić.
Masa serowa:
wystudzoną kaszę wrzucić do miski,
Dodać resztę śmietany i cukier, zamieszać.
Następnie dodać jajka i zmiksować,
W międzyczasie przygotować owoce: drylowane wiśnie (użyłam mrożonych) wrzucić do rondelka i wlać 1 szklankę wody, zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki do stężenia.
Sernik wyjąć z formy, pokroić na trójkąty, nałożyć wiśnie i podawać