Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kaczki z fenkułem, jabłkiem i passiflorą na purée z czerwonej kapusty
Piersi kaczki nacinamy na skórze i oprószamy solą oraz pieprzem. Smażymy piersi od strony skóry przez około 10 minut, następnie dosmażamy na drugiej stronie przez 2-3 minuty. Dzięki temu kaczka w środku będzie soczysta a skórka na wierzchu bardzo chrupiąca.
Masło rozpuszczamy z miodem, anyżem i cynamonem. Dodajemy jabłko pokrojone w cząstki i karmelizujemy.
Koper włoski kroimy i karmelizujemy na maśle aż lekko zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podsmażamy na maśle posiekaną szalotkę, dodajemy miąższ z passiflory. Dodajemy łyżeczkę miodu, żeby przełamać kwaśny smak owocu.
Purée z czerwonej kapusty:
Na maśle z miodem podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy poszatkowaną kapustę, cynamon, anyż, oprószamy solą i dalej smażymy około 20 minut aż kapusta całkowicie zmięknie.
Podlewamy całość czerwonym winem i redukujemy, aż alkohol odparuje.
Wyjmujemy cynamon, anyż i blendujemy naszą kapustę na gładkie purée.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego :)! Bon Appetit :)!