Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne ciasto drożdżowe z cukinią
Kroki postępowania
Mąkę przesiać do miski , zrobić wgłębienie , wkruszyć drożdże dodać szczyptę cukru i zalać odrobiną ciepłego mleka. Lekko zamieszać i poczekać aż drożdże podrosną. Na obrzeża miski z mąką wsypać sól , cząber i pieprz.
Przygotować nadzienie.
Cukinię ,płuczemy i kroimy w podłużne paski. Smarujemy z jednej strony olejem, posypujemy solą ziołową. Obsmażamy na patelni grillowej po 1 minucie z każdej strony. Przekładamy na papier.
Z każdej wałkować prostokąt 36 X 14 cm. , który kroimy na krzyż ( mamy 4 części).
Każdy kawałek okładamy plastrami cukini , cieniutkimi plastrami szynki i na środek kładziemy słupek sera brie. Każdą część zwijamy w rulon.
Tortownicę dość luźno wypełniamy roladkami, tak aby miejsce łączenia szło do środka tortownicy.
Formę wstawiamy do piekarnika 180 C na ok. 50-60 minut.
Smacznego.