Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony z papryką
PRZYGOTOWANIE:
Dorsza pozbawiamy skóry i ości oraz dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekanym świeżym rozmarynem. Ryby odstawiamy na około godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Cebulę kroimy i szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy posiekane w pasy papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy kilka minut, aż warzywa delikatnie zmiękną. Całość doprawiamy solą, pieprzem (czarnym oraz cayenne) i słodkim sosem sojowym.
Podduszone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na nich układamy kawałki dorsza i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 15 minut. Przed końcem pieczenia włączamy termoobieg.
Danie możemy serwować z dodatkiem ryżu lub ulubionej kaszy.
Życzę smacznego! :)