Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowy rarytas
Kroki postępowania
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, mąkę wymieszane z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24cmx24cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować !
Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder i śmietan-fix, dokładnie wymieszać szpatułką.
Na biszkopt przełożyć masę gruszkową, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie na masę gruszkową wyłożyć masę śmietanową i wyrównać szpatułką z ząbkami. Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować perełkami z cukru. Wstawić do lodówki.