Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z jagodami
Kroki postępowania
Drożdże pokruszyć do miski, dodać po 1 łyżce cukru i mąki oraz 1/4 szklanki mleka. Zaczyn wymieszać i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Do głębokiej miski przesiać mąkę. Jajko i żółtko wymieszać z cukrem, wanilią i pozostałym mlekiem. Całość wlać do mąki. Dodać zaczyn i wymieszać drewnianą łyżką.
Do połączonych składników dodać sól i rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić ciasto drożdżowe. Ciasto w końcowej fazie wyrabiania powinno być gładkie i lśniące.
Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość (po ok. godzinie) przełożyć na oprószony mąką blat i delikatnie rozwałkować. Uformować prostokąt o wymiarach ok. 20x50 cm.
Serek waniliowy wymieszać z budyniem i rozsmarować na cieście pozostawiając wolne boki.
Ciasto z nadzieniem delikatnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując roladę. Całość pokroić w kilkucentymetrowe plastry ok. 12 sztuk.
Prostokątną blachę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane plastry ciasta ułożyć w blaszce, nadzienie powinno być na spodzie i na wierzchu, zachowując odstępy.
Blaszkę z bułeczkami odstawić do wyrośnięcia ok. 30 minut.
Jagodzianki piec ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni.
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i otrzymanym lukrem udekorować przestudzone bułeczki.