Przepis i sposób przygotowania na: Pad Thai z kurczakiem i tofu
Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek i pokroić na mniejsze kawałki
Wymieszać składniki sosu tak, aby cukier i pasta z tamaryndowca się rozpuściły. Kurczaka wymieszać z powstałym sosem i odstawić na około 10 minut.
Tofu pokroić w 1 cm kostkę.
Kiełki fasoli odsączyć z płynu.
Szalotkę pokroić w kostkę, zaś dymkę na 1 cm paski.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Jajka roztrzepać.
Orzechy drobno posiekać lub rozgnieść w moździerzu.
Do rozgrzanego woka dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć tofu na lekko brązowy kolor. Tofu wyjąć z woka.
Do woka dodać 2 łyżki oleju, szalotkę, czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać kurczaka i sos rybny, smażyć na dobrze rozgrzanym woku około 4 minut.
Rozgarnąć w woku kurczaka i wlać w to miejsce jajka, gdy zaczną się ścinać szybko wymieszać je z kurczakiem.
Dodać namoczony makaron ryżowy i podsmażone tofu. Wymieszać i smażyć około 3 - 4 minuty, makaron ma być a'l dente, dodać kiełki, wymieszać i zdjąć wok z palnika.
Po nałożeniu do talerza, wierzch dania posypać szczypiorkiem z dymki, orzeszkami i skropić sokiem wyciśniętym z 1/4 limonki.