Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z ziemniakami
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do gotującego się bulionu wraz z listkiem laurowym oraz zielem angielskim i gotujemy do miękkości. Zimniaki kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
KROK 2. Por kroimy w drobną kostkę i szklimy go na maśle. Następnie dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę szynkową i chwilę przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do gotujących się warzyw wraz ze startymi na tarce o grubych oczkach ogórkami kiszonymi i posiekanym koperkiem.
KROK 3. Całość gotujemy do momentu, aż ogórki delikatnie zmiękną, doprawiamy ostrą papryką, pieprzem, solą oraz cukrem brązowym i zabielamy śmietaną.
* Jeśli zupa jest zbyt mało kwaskowa możemy podczas gotowania dodać do niej także wodę z ogórków.
Życzę smacznego! :)