Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pulpety z piersi indyka w sosie koperkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pulpety

pierś z indyka 1 kg
cebula biała 1 szt
kasza manna 6 łyżek
jajko 2 szt
mąka pszenna 1 szklanka
sól do smaku

sos

marchewka 2 szt
cebula biała 1 szt
śmietana 200 ml
koperek 1 pęczek
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pulpety z piersi indyka w sosie koperkowym

Kroki postępowania

1
Mięso z indyka mielimy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, jajka, kaszę manną i wyrabiamy pulpety. Doprawiamy solą i jeżeli danie nie jest przeznaczone dla małych dzieci to można również doprawić pieprzem. Wilgotnymi rękami formujemy kulki o średnicy około 2-3 cm i obtaczamy w mące.
Krok 1 - pulpety z piersi indyka w sosie koperkowym foto
2
Do rondla z wodą wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz 2 marchewki starte na małych oczkach na tarce oraz solimy. Uformowane pulpety obtoczone w mące wrzucamy partami do rondla, tak żeby woda cały czas wrzała i lekko mieszamy.
Krok 2 - pulpety z piersi indyka w sosie koperkowym foto
3
Czas gotowania pulpetów to około 20-30 minut. Na koniec gotowania dodajemy pokrojony drobno koperek i śmietanę. Gotujemy jeszcze przez chwilę i gotowe.
Krok 3 - pulpety z piersi indyka w sosie koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 25.10.2016 21:32
znakomite danie
Marta1986 25.10.2016 17:40
pysznie i zdrowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak