Przepis i sposób przygotowania na: Rosół drobiowy
2. Po 2 godzinach dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach oraz obraną włoszczyznę i przypaloną nad palnikiem cebulę razem z łupiną.
3. Gotować 1,5 godziny tak jak poprzednio na wolnym ogniu i bez przykrycia. Podczas gotowania nie dolewać wody, ma być tylko tyle płynu, ile zostało wlane przed rozpoczęciem gotowania, wtedy rosół będzie odpowiednio esencjonalny.
4. Następnie dodać sól i lubczyk, gotować jeszcze co najmniej godzinę.
5. Z ugotowanego rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, a sam rosół przecedzić przez sitko.
6. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojonymi warzywami i cząstkami kurczaka z rosołu. Przyprawić do smaku mielonym pieprzem i zieleniną już w talerzu.
7. Z mięsa kurczaka i warzyw wyjętych z rosołu, po zmieleniu w maszynce można przygotować pulpety i podawać je do rosołku.