Przepis i sposób przygotowania na: Zielony żółw
Po wyjęciu biszkopt studzimy i przekrawamy na połowę.
MASA:
W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.
Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń.
Część masy (około1-2 łyżki odstawiamy do obtoczenia torcika.). Pozostałą ilością przekładamy biszkopty.
Po przełożeniu górny biszkopt delikatnie ścinamy po bokach, by nasze ciasto nabierało kształtu półkuli.
ŚMIETANKA:Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Na koniec wlewamy żelatynie i dokładnie mieszamy.
Gdy śmietanka zaczyna tężeć wykładamy ją na ścięty biszkopt formując z niej plecy naszego żółwia.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Gdy śmietanka jest już twarda torcik obtaczamy wcześniej pozostawioną masą.
KIWI:Kiwi obieramy ze skórki. Kroimy z długości w plastry. Tak przygotowanymi obtaczamy żółwia. Układanie zaczynamy od dołu. Jeden owoc przeznaczmy na głowę, a jeden na łapki i ogonek.
Oczy wykonujemy z przeciętej rodzynki.