Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowo-grzybowy
Pod koniec gotowania dodać oczyszczone grzyby (świeże albo mrożone).
Ugotowany rosół zdjąć z ognia i odcedzić. Składniki z sitka pozostawić do ostygnięcia, a wywar odparować do niepełnego litra. Doprawić pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, płynną przyprawą, suszoną cebulą do zup oraz przyprawą warzywną. Odlać pół szklanki do rozpuszczenia żelatyny.
Warzywa i grzyby z rosołu zmiksować na mus. Mięso oczyścić z kości i chrząstek, dodać do musu z warzyw i ponownie zmiksować na gładko.
Żelatynę zalać chłodnym rosołem, wymieszać i odstawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i połączyć z masą mięsną.
Doprawić do smaku pieprzem i rozlać do średnich słoiczków.
Pasteryzować 2 lub 3 razy po 45-60 minut w odstępach 24 godzinnych.