Przepis i sposób przygotowania na: Ptysiowa piramida z kremem żurawinowym
Zagotować margarynę z wodą i szczyptą soli. Jednym ruchem wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką, aż masa zrobi się gęsta i bez grudek. Odstawić do wystygnięcia.
Zaparzoną mąkę przełożyć do makutry, dodawać po jednym jajku i ucierać wałkiem. Po dodaniu wszystkich jajek należy ucierać tak długo,aż ciasto zrobi się szkliste i wydaje charakterystyczne klaśnięcia podczas ucierania.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy z dużą końcówką i wycisnąć w poprzek blachy 3 paski obok siebie, zrobić odstęp, wycisnąć 2 paski obok siebie, odstęp i pojedynczy pasek. W ten sposób mamy komplet do jednej piramidy. ciasta wystarcza na dwie piramidy i jeszcze kilkanaście średnich ptysi.
Piekarnik nagrzać do 200 *C, włożyć blachę na 10-12 minut (nie wolno otwierać piekarnika), po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 175* i dopiec ptysie ok. 10 minut (czas zależy od wielkości ptysi ).
Krem :
Pół szklanki mleka wymieszać z mąką kukurydzianą. resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń, gotuje się trochę dłużej niż ten z proszku. Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puch, połączyć z ostudzonym budyniem. Na końcu dodać żurawinę, zblendowaną wcześniej, utrzeć aby się połączyło. Przełożyć paski ptysiowe, tworząc piramidę, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.