Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z avocado i ziemniaka do ryb i solonych śledzi

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

avocado 1 dojrzałe
ziemniak średni
cytryna do smaku
olej słonecznikowy 1/2 szkl.
Musztarda sarepska Prymat 1-2 łyżeczki
czosnek duży ząbek
żółtko jajek 1-2 surowe
sól i pieprz

Porada

Sos można dosłodzić odrobiną płynnego miodu albo użyć słodkiej musztardy zamiast sarepskiej.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z avocado i ziemniaka do ryb i solonych śledzi

Ziemniaka wyszorować i ugotować do miękkości w skórce. Ostudzić i obrać.
Avocado przekroić wzdłuż na połowę, wydobyć pustkę, a miąższ wybrać łyżką do pojemnika. Wcisnąć sok z cytryny i ew dodać odrobinę startej skórki dla aromatu.
Dodać musztatdę, żółtka wyciśnięty czosnek i olej - wstępnie zmiksować. Dołożyć pokrojonego drobno ziemniaka i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiego gęstego sosu.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak