Przepis i sposób przygotowania na: Tort serduszko .Prezent
1. Sposób wykonania biszkoptu - białka oddzielić od żółtek ,ubić na sztywno ze szczyptą soli .Cały czas ubijając dodawać żółtka na przemian z cukrem.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą .Mąki przesiać do masy jajecznej i drewnianą łyżką wymieszać do połączenia sie składników. Ciasto przelać do formy w kształcie serca wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni 30 - 40 min ( do suchego patyczka) Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na trzy blaty (serduszka ). 2. Krem śmietankowy - Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy śmietan fixy ciągle ubijając aż masa będzie sztywna,najpierw na małych a później na najwyższych obrotach . Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody studzimy.Przestudzoną żelatynę łączymy z serkami Danio.Serki łączymy z ubitą na sztywno śmietaną. 3. Składanie tort.- Spodni blat nasączam sokiem brzoskwiniowym ,smaruje dżemem ,nakładam część kremu śmietankowego ,nakładam drugi blat i robię to samo co z pierwszym ,nakładam trzeci blat dociskam dokładnie równając cały tort. Cały tort smaruje kremem śmietankowym .Boki tortu obkładam wiórkami kokosowymi. Dekoruje kwiatkami z masy cukrowej i koralikami.
Tort wkładam do lodówki na co najmniej 4 godziny.