Przepis i sposób przygotowania na: Tort na 21 urodziny.mojej chrześniaczki.
1. Sposób wykonania.;Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier + cukier waniliowy
2.Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą,delikatnie łączymy z masą białkową
3.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm ,pieczemy 40 - 50 min , najlepiej do suchego patyczka.w temperaturze 180 stopni
4.Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.
5.Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
6. Każdy blat nasączamy sokiem wiśniowym .
7.Krem śmietankowo -serowy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix.
8.Serek mascarpone miksujemy i dodajemy porcjami do ubitej na sztywno śmietany krótko miksując do połączenia sie składników .
9.Cześć masy śmietankowej odkładamy do dekoracji tortu.
10. Krem waniliowy - robimy jak na opakowaniu.
11.Kokos prażymy na rozgrzanej patelni ale bez tłuszczu ( kokos sam w sobie posiada tłuszcz )
12.Składanie tortu.
13.Spodni blat smarujemy dżemem wiśniowym, , nakładamy kremu śmietankowo - serowego ,nakładamy drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym ,nakładamy masę śmietankowo - serową nakładamy trzeci ostatni blat dociskamy ,równamy.
14.Cały tort smarujemy kremem waniliowym,boki tortu obsypujemy uprażonym kokosem ,na górę tortu przykładamy zdjęcie lekko je dociskając
15.Dekorujemy różyczkami własnej roboty, ozdobami cukrowymi i resztą kremu śmietankowo -serowego. Dekorujemy według swojego uznania
Tort wkładamy do lodówki na 3 -4 godziny .