2-kolorowe muffinki na bazie ciasta bananowego. Jedna część to ciasto bananowe, druga to ciasto bananowo-kakaowe. W trakcie pieczenia rosną, po wyjęciu lekko opadają ale nie zmienia to faktu że są pyszne i wilgotne.
40 min
Składniki:
porcja na ok. 16 szt.:
3 małe banany (ok. 280 g po obraniu)
100 g miękkiego masła
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2/3 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 łyżka kakao
2-kolorowe muffinki z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany zmiksować blenderem, dodać miękkie masło, mąkę, sodę, cukier, jajko i jogurt, zmiksować. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej wsypać kakao, krótko zmiksować.
Do papierowych papilotek włożonych do metalowej formy do muffinek wykładać po ok. jednej łyżce białego i ciemnego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-28 minut.
Komentarze