• Dla 4 osób
  • Średni

Podstawa kuchni meksykańskiej! A najlepiej jak niemal od podstaw zrobiona w domu. Gotowe tylko tortille, sosy zróbmy sami - banał!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • TACOS:
    - sos fasolowy (przepis poniżej): 8 łyżek
    - sos meksykański (przepis poniżej): 8 łyżek
    - tortilla pszenna wraps: 4 sztuki
    - mięso mielone wołowo - wieprzowe (dobrej jakości): 500 gramów
    - oliwa: 4 łyżki
    - papryczka chili: 1 sztuka
    - zielenina (sałata, kapusta pekińska) liście: 4 sztuki
    - czerwona fasola w puszce: 0.5 puszki
    - kukurydza w puszce: 0.5 puszki
    - cebula: 1 sztuka
    - śmietana gęsta 18%: 4 łyżki
    - ser żólty starty: 4 łyżki
    - sól, pieprz, chili: 2 szczypty
    SOS FASOLOWY:
    - czerwona fasola w puszce: 0.5 puszki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa: 1 łyżka
    - sól i pieprz świeżomielony: 1 szczypta
    SOS MEKSYKANSKI:
    - pomidor dojrzały duży: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - papryczka chili: 1 sztuka
    - kolendra lub pietruszka świeża: 0.5 pęczka
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tacos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, doprawić do smaku. Cebulę usmażyć na złoto. Wymieszać usmażone mięso z cebulą, posiekaną papryczką chili, odsączoną fasolą z puszki i kukurydzą.
  • 2. Sos fasolowy: zmiksować w blenderze wszystkie składniki, doprawić do smaku.
  • 3. Sos meksykański: zupełnie tak samo go robimy jak sos fasolowy ino składniki inne do blendera wkładamy.
  • 4. Tortille podsmażyć na patelni po obu stronach i trzymać w cieple do momentu składania tacosów.
  • 5. Składamy tacos:
    - tortilla
    - sos fasolowy - posmarować placek 2 łyżkami sosu
    - zielenina tzn. liść sałaty (akurat nie miałam ja robiłam to na zdjęciu, dałam pekińską, też dobre)
    - mięsko z tym co wymieszane było (można dodatkowo posiekać do tego natkę jak ktoś lubi)
    - sos meksykański na mięso - 2 łyżki
    - kleks z kwaśnej śmietany
    - zawinąć tortille i podawać!


    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować