Tagliatelle z pesto rosso, pomidorkami i pieczonym łososiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

....brzmi skomplikowanie? uwierzcie wcale nie jest. Tagliatelle – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy

  • 20 min

Składniki:

  • składniki na pesto 2 małe słoiczki:
    szklanka suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
    2-3 ząbki czosnku
    pół szklanki orzeszków piniowych, macadamia, cedrowych lub ewentualnie migdałów
    sól i pieprz do smaku
    ½ szklanki utartego na tarce o małych oczkach sera pecorino romano lub parmezanu
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
    Szczypta suszonych płatków chili
    łyżeczka soku z cytryny
    kilka listków bazylii

    ponadto:
    200 g świeżego łososia
    sól
    pieprz
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Makaron Tagliatelle ok 350 g
    Pomidorki koktailowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z pesto rosso, pomidorkami i pieczonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14ixaht 1. Pesto: Orzechy delikatnie uprażyć na suchej patelni. Ostudzić. Następnie wszystkie składniki przełożyć do blendera i miksować na jednolitą masę.

    Łososia przyprawić, upiec bądź ugrilować na patelni. Podzielić widelcem na drobne kawałki. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente dodać kilka łyżek pesto, wymieszać dokładnie dodać rybę i pomidorki, delikatnie wymieszać i gotowe.

Porady

Pesto warto zrobić więcej niż tylko na 1 obiad. Najlepiej przechowywać w lodówce w małych słoiczkach (dobrze jest wierzch pesto polać odrobiną oliwy).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować