Tarta wypełniona po brzegi aromatycznymi wiśniami, przygotowana na pełnoziarnistym, kokosowym spodzie i zwieńczona bitą śmietaną. Pyszny i niskokaloryczny letni deser.
Składniki:
spód:
szklanka maki pszennej typ 650
1/2 szklanki maki żytniej razowej typ 2000
3 czubate łyżki wiórków kokosowych
130 g masła
żółtko jajka
masa wiśniowa:
1kg wydrylowanych wiśni (świeże lub mrożone)
2 szklanki wody
1 szklanki cukru
6 łyżek mąki ziemniaczanej
Tarta wiśniowa z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki kruchego spodu szybko zagnieść na jednolita masę, owinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Ciasto rozwałkować i przenieść na wałku do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Odciąć nadmiar i gęsto ponakłuwać spód widelcem. piec 35 minut w 180 stopniach C.
2.Wiśnie umieścić w garnku. Zalać wodą oraz dodać cukier. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niewielką ilością wody. Dodać do gotujących się wiśni i energicznie wymieszać. Zdjęć z ognia i wylać na przygotowany spód. Schłodzić w lodówce przez minimum 1-1,5h. Przed podaniem udekorować rozetkami z kremówki ubitej z cukrem pudrem i starta skórka cytrynową.
Komentarze