Tarta z musem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obrać, pozbawić nasion, pokroić w kostkę.
Włożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać ocet i szczyptę soli.
Gotować około 10 minut, odcedzić. Zmiksować.
Zmiksować masło z cukrem. Do zmiksowanego masła, dodać żółtka , zmiksować.
Dodawać zmiksowaną dynię, imbir, proszek budyniowy, miksować jeszcze chwilę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać z masą dyniową.
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię odstawić do lodówki na 60 minut.
Rozwałkować na 3 milimetry, wykleić małe foremki do tarty o śr. 10 cm.
Foremki nakryć folią, wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotowane foremki piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 10 minut.
Do podpieczonego ciasta, nałożyć masę dyniową, wstawić do piekarnika, piec jeszcze 20 minut.
SMACZNEGO!!!!
Komentarze