To propozycja na smaczną, letnią tartę. Uwielbiam ją nie tylko za smak, ale też za cieszącą oko zieleń groszku. Jeśli lubicie wypieki na cieście francuskim gorąco polecam. Tartę można też przygotować na kruchym spodzie.
Tarta z cukinią i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie kroimy w plasterki, oprószamy solą i pieprzem do smaku i delikatnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gotową studzimy.
2.Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku i przysmażamy.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnuszku miksujemy jajko ze śmietaną. Do przygotowanego spoiwa dodajemy starty ser. Całość doprawiamy do smaku.
3.Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy spoiwo, pozostawiając z każdej strony ciasta około 1,5-2 cm margines. Całość posypujemy natką pietruszki.
4.Na spoiwo wykładamy plasterki cukinii, a na cukinię filet.
5.Brzegi ciasta zawijamy ku górze. Zawinięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 30 minut w 190°C.
6.Między czasie przygotowujemy zielony groszek. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy go do momentu jak stanie się miękki. W trakcie podgrzewania groszek doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru.
Na upieczoną tartę rozkruszamy kozi ser. Na ser wykładamy groszek. Całość dekorujemy listkami mięty i podajemy.
Komentarze