Kruche ciasto i wytrawny farsz: fasolka szparagowa, chorizo, ricotta. Pyszna przekąska na kolację i wszelkie domowe imprezy. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.
Składniki:
Ciasto:
170 g mąki orkiszowej typ 1050
50 g mąki krupczatki
100 g zimnego masła
1 jajko
1 szczypta soli
Farsz:
250 g zielonej fasolki szparagowej
40 g chorizo
2 jajka
100 g słodkiej śmietanki
100 g ricotty
50 g startego, żółtego sera, np. emmentalera
pęczek pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Tarta z fasolką szparagową i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysyp mąki, dodaj sól. Wymieszaj. Dodaj pokrojone w cząstki masło, posiekaj razem z mąką.
2.Z ciasta zrób kopczyk a w środku dołek, wlej jajko i wyrabiaj, gdyby ciasto nie wiązało się, dodaj 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3.Formę na tartę (u mnie o śr. ok. 20 cm) wysmaruj cienko masłem, ciasto rozwałkuj i przeniesz na formę. Wyłóż też boki. Ciasto (spód) ponakłuwaj widelcem i ponownie wstaw na 15 minut do lodówki. Spód podpiecz 10 minut z obciążeniem (papier z ryżem lub fasolą położony na spodzie) w 180 st. C, potem zdejmij papier i podpiekaj jeszcze 5 minut. Ciasto ostudź.
4.W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Jak będzie bulgotać wrzuć fasolkę szparagową i gotuj aż lekko zmięknie ale wciąż będzie chrupka. Fasolkę odsącz i przelej zimną wodą.
5.W misce roztrzep jajka ze śmietanką, dodaj ricottę i wymieszaj rózgą. Natkę pietruszki posiekaj, dodaj do sosu, wrzuć też ser żółty. Sos dopraw lekko solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6.Na podpieczony spód wyłóż fasolkę szparagową, pomiędzy wkładaj zwinięte plasterki chorizo. Całość zalej sosem serowym. Tartę piecz 25-30 minut w 190 st. C.
Komentarze