Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i włoyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Pierwszą część rozwałkować na forme do tarty, dokladnie wylepić brzegi.
2.W misce zmieszać cukry oraz przyprawy.
3.Jabłka zetrzeć na cienkie plasterki, przełoyć do garnka skropić sokiem z cutryny, poddusić na maśle,dodać cukier, cynamon i gożdziki. Mąkę rozmieszać z wodą, dodać do jabłek, zagotować i lekko wystudzić.
4.Jabłka wyłożyć na ciasto.
5.Przykryć drugą częścią ciasta i zlepić brzegi, można robic kratkę. Posypać cukrem. Przykryć brzegi folią.
6.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut, sciągnąć folię, Ii piec następne 20-25 minut na zloty kolor.
Komentarze