Tarta z jajkiem i szpinakiem

4.49 (164 ocen)

Apetyczna tarta to doskonała propozycja nie tylko na Wielkanoc... Kruche ciasto w połączeniu ze szpinakiem i jajkiem to wyjątkowo smakowite połączenie!

Składniki:

  • 200g mąki
    100g masła
    3-4 łyżki zimnej wody
    4 szt. jajek
    100ml śmietany
    1 szt. cebula
    1 ząbek czosnku
    150-200g szpinaku
    1 łyżka oleju
    2-3 szt. jajek gotowanych
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z jajkiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i zimne masło, starte na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z dodatkiem zimnej wody. Wyrób ciasto, zagniatając szybko do uzyskania gładkiej masy.
  • 2. Posyp stolnicę mąkę, rozwałkuj ciasto na okrągły placek (ok. 20cm). Natłuść formę masłem i posyp mąką. Wyłóż ciasto do formy, dogniatając lekko brzegi, nakłuj gęsto widelcem i odstaw na 0,5 godz do lodówki.
  • 3. Pokrój cebulę, czosnek i szpinak. Podsmaż - najpierw cebulę, dodaj szpinak a następnie czosnek mieszając przez ok. 3 min. Zdejmij warzywa z ognia. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Uzyskana masę szpinakową wyłóż na ciasto.
  • 4. Wymieszaj jajka ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Wylej na szpinak oraz udekoruj gotowanymi jajkami pokrojonym w ćwiartki.
  • 5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piecz przez 5 min. Następnie zmniejsz do 190 stop. i piecz przez kolejne 30-35 min.

Porady

Podaj tartę gdy ostygnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować