Apetyczna tarta to doskonała propozycja nie tylko na Wielkanoc... Kruche ciasto w połączeniu ze szpinakiem i jajkiem to wyjątkowo smakowite połączenie!
Tarta z jajkiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i zimne masło, starte na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z dodatkiem zimnej wody. Wyrób ciasto, zagniatając szybko do uzyskania gładkiej masy.
2.Posyp stolnicę mąkę, rozwałkuj ciasto na okrągły placek (ok. 20cm). Natłuść formę masłem i posyp mąką. Wyłóż ciasto do formy, dogniatając lekko brzegi, nakłuj gęsto widelcem i odstaw na 0,5 godz do lodówki.
3.Pokrój cebulę, czosnek i szpinak. Podsmaż - najpierw cebulę, dodaj szpinak a następnie czosnek mieszając przez ok. 3 min. Zdejmij warzywa z ognia. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Uzyskana masę szpinakową wyłóż na ciasto.
4.Wymieszaj jajka ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Wylej na szpinak oraz udekoruj gotowanymi jajkami pokrojonym w ćwiartki.
5.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piecz przez 5 min. Następnie zmniejsz do 190 stop. i piecz przez kolejne 30-35 min.
Komentarze