Ciasto:
25 dag mąki krupczatki
12 dag masła
2 łyżki zimnej wody
1 żółtko z jajka ugotowanego na twardo
szczypta soli
Nadzienie :
2 średnie bulwy kopru włoskiego
1 pomarańcza
skórka z otarcia pomarańczy
sok z ½ pomarańczy
sok z cytryny
duża szczypta pieprzu cayenne
2-3 łyżki miodu
Tarta z koprem włoskim i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników zagnieść ciasto i umieścić w lodówce na 1 godzinę
2. Po godzinie umieścić ciasto w formie zwracając uwagę, aby zachodziło na boki formy
3. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do pieca nagrzanego do 170 stopni na 15 minut
4. Bulwy kopru włoskiego umyj, rozkrój na pół i wyjmij twardy środek
5. Odkrój i odstaw na bok łodygi z liśćmi.
6. Każdą z połówek pokrój na cząsteczki o grubości ok. 1 cm- skrop sokiem z cytryny , aby nie ciemniały.
7. Pomarańczę umyj, otrzyj skórkę na powierzchni połowy owocu – odłóż na bok
8. Owoc pomarańczy obierz oraz wyfiletuj miąższ
9. Na patelnię wlej miód oraz sok z pomarańczy – zagotuj
10. Dodaj odfiletowane i drobno pokrojone cząsteczki pomarańczy – podsmaż 4-5 minut na ostrym ogniu
11. Do podsmażonej pomarańczy dodaj teraz cząsteczki kopru oraz skórkę z otarcia pomarańczy
12. Wciąż mieszając podsmaż je ok. 20 minut , w razie potrzeby brak płynu uzupełnij odrobiną wody. Pod koniec smażenia dodaj pieprz cayenne
13. Jaja rozbełtaj trzepaczka rózgą i dokładnie wymieszaj ze śmietaną – posól
14. Na nieco schłodzone ciasto ułóż dekoracyjnie usmażony koper z pomarańczą
15. Zalej masą jajeczno-śmietanową i włóż do pieca rozgrzanego do 170 stopni na około 25-30 minut ( do lekkiego przyrumienienia farszu )
16. Gotową tartę nieco przestudź i następnie posyp posiekanymi liśćmi kopru
Wspaniale smakuje na uroczystą kolację z białym, wytrawnym winem
Komentarze