Tarta z koprem włoskim i pomarańczą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób

Przepyszna, aromatyczna kolacja , wspaniała przystawka....

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki krupczatki
    12 dag masła
    2 łyżki zimnej wody
    1 żółtko z jajka ugotowanego na twardo
    szczypta soli

    Nadzienie :

    2 średnie bulwy kopru włoskiego
    1 pomarańcza
    skórka z otarcia pomarańczy
    sok z ½ pomarańczy
    sok z cytryny
    duża szczypta pieprzu cayenne
    2-3 łyżki miodu

    2 jaja
    180 g gęstej śmietany
    sól, pieprz do smaku

    forma na tartę o średnicy 28 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z koprem włoskim i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i umieścić w lodówce na 1 godzinę
    2. Po godzinie umieścić ciasto w formie zwracając uwagę, aby zachodziło na boki formy
    3. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do pieca nagrzanego do 170 stopni na 15 minut
    4. Bulwy kopru włoskiego umyj, rozkrój na pół i wyjmij twardy środek
    5. Odkrój i odstaw na bok łodygi z liśćmi.
    6. Każdą z połówek pokrój na cząsteczki o grubości ok. 1 cm- skrop sokiem z cytryny , aby nie ciemniały.
    7. Pomarańczę umyj, otrzyj skórkę na powierzchni połowy owocu – odłóż na bok
    8. Owoc pomarańczy obierz oraz wyfiletuj miąższ
    9. Na patelnię wlej miód oraz sok z pomarańczy – zagotuj
    10. Dodaj odfiletowane i drobno pokrojone cząsteczki pomarańczy – podsmaż 4-5 minut na ostrym ogniu
    11. Do podsmażonej pomarańczy dodaj teraz cząsteczki kopru oraz skórkę z otarcia pomarańczy
    12. Wciąż mieszając podsmaż je ok. 20 minut , w razie potrzeby brak płynu uzupełnij odrobiną wody. Pod koniec smażenia dodaj pieprz cayenne
    13. Jaja rozbełtaj trzepaczka rózgą i dokładnie wymieszaj ze śmietaną – posól
    14. Na nieco schłodzone ciasto ułóż dekoracyjnie usmażony koper z pomarańczą
    15. Zalej masą jajeczno-śmietanową i włóż do pieca rozgrzanego do 170 stopni na około 25-30 minut ( do lekkiego przyrumienienia farszu )
    16. Gotową tartę nieco przestudź i następnie posyp posiekanymi liśćmi kopru

    Wspaniale smakuje na uroczystą kolację z białym, wytrawnym winem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować